Miten selvitä arjessa, silloinkin kun asiat eivät suju kuten haluan? Osa 1

Alustus:

Niistä kipeistäkin ja kaikkein salaisimmista asioista avaudutaan naisten ”teehetkissä chatissä”. Näissä jaksoissa pohditaan elämän virtaa ja vastavirtaa sekä sitä, miten siinä kukakin selviää, jaksaa ja kokee iloakin. Tuloksena on syvällisiä, kauniita, elämänmakuisia oppeja ja neuvoja.

Mielen päällä on ajankohtainen kysymys, joka vastauksineen muotoutuu kiehtovaksi arjen tarinaksi. Tarinassa on neljä naista ja neljä eri näkökulmaa.

Tätä meiltä kysyttiin: ”Kertokaa minulle, millaisia keinoja teillä on ihan jokapäiväisessä arjessa käsitellä/kohdata ne asiat, jotka eivät ole teidän hallinnassa?”

Näin meitä johdateltiin keskusteluun: Elämää ei voi liikoja kontrolloida, eihän? Voi suunnitella, tehdä valintoja ja ratkaisuja, sekä toteuttaa asioita parhaansa mukaan. Mutta elämän isoja asioita tapahtuu niin kuin tapahtuu. Moni asia menee toisin kuin on itse ajatellut. Tärkeintä olisi tehdä ne asiat, joille voi jotain ja olla ajattelematta asioita, joille ei voi tehdä mitään.

Rituaalit ja omat rutiinit

– Kun mulla on haasteita ulkoapäin, niin tosiaan pyrin tekemään itselleni jotain hyvää, yleensä rauhoittuminen kynttilän valossa sohvalla tai sitten kävelylenkki on hyvä.

Menen suihkuun, pesen pois päivän huolet, sytytän kynttilät, keitän teetä, annan itselleni luvan mennä aikaisin nukkumaan. Ne on mun puhdistusrituaaleja kun ahdistaa. Mielestäni toiminta katkaisee ajatuskierteen, kun muuttaa sijaintia tai tekee rutiinin.

– Joo, hyvä pointti. Kun ulkona myrskyää, auto hajoaa ja pomo huutaa, mutta kotona odottaa arkiateria klo 17, lauantain sauna ja illalla Napakymppi, niin se rauhoittaa. Mä toivoisin, että annetaan arvoa niille omille rutiineille, pidetään niistä kiinni.

Isoäitini mamma sanoi aina että “Ole hyvä itsellesi niin kauan kuin sinulla on sinut”

– Rituaalit on minustakin hyvä juttu, ne tuo turvaa oli tilanne hyvä tai huono. Niiden avulla tukiverkostoakin voi auttaa, vaikka toisen ongelmaa ei voisikaan ratkaista. Voi viedä ruokaa vaimolle, miehelle, ystävälle. Voi herättää aamusoitolla, pyytää saunomaan tai kävelylle, jotta toinen peseytyy/ulkoilee.

– Mulla on myös aina jokin kiva asia elämässä. Harvoin kuitenkin kaikki on samaan aikaan täyttä p**kaa, ja siihen kivaan voi suunnata katseen. Kun lapset koettelee hermoja ja huudattavat toisiaan, asettelen appelsiinikranssia kauniimmin. 🙂

– Mun yks lempisanonta on ”Bäst som skär”. Se on paras, mikä tapahtuu.

– Ihana sinä!

Hallitsemattomien asioiden kohtaaminen

– Sitä en kyllä ymmärrä, miten olla avoin ja rohkea kaikelle tuntemattomalle, mitä elämässä tapahtuu? Sille täysin päinvastaisellekin, mitä itse olisi halunnut.

– Mun mielestä luottamalla ja myös hyväksymällä. Aina ei tarvitse taistella, voi mennä ongelmien välistä. Mä uskon sellaiseen vetovoiman lakiin, että se mitä itse lähettää eteenpäin toisille se tulee takaisin itselle.

– Hallitsemattomien kohtaaminen ja käsittely on mulle sitä, että yleensä annan sellaisten asioiden olla ja soljua. Ahdistun vatvomisesta ja analysoinnista, että mitäköhän tapahtuu ja mitenköhän tapahtuu. Toisinaan ajattelen pahimman, hyväksyn sen ja totean että en kuole siihenkään. Yleensä jokaisessa hallitsemattomassakin asiassa on pienikin kohta, mitä pystyy hallitsemaan – ainakin sen, miten siitä ajattelee koska omaa ajatteluaan voi ja pystyy hallitsemaan. Tai jokin pieni teko, minkä voi hallita.

– Mä tykkään tosta, että voi kuitenkin aina hallita oman olonsa. Se on vähä sitä että jos ei muuta syytä ole, ni piruuttaan nauttii.

Osa 2 tulossa, keskustelu jatkuu…

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.