Huipputiimin kivijalkaa rakentamassa, osa 1

Finnish Wellbeingin verkkokaupassa on myynnissä Hyvinvoiva huipputiimi -verkkovalmennus, josta kerron tässä tekstissä tarkemmin. Kurssia rakentaessani mielessäni on ollut kentältä kuulunut toive valmennuksesta, joka olisi suunnattu koko tiimille tittelistä riippumatta, joka olisi helppokäyttöinen ja riittävän käytännönläheinen ja ennen kaikkea, joka tukisi koko tiimin hyvinvointia, työssä jaksamista ja laadukasta tekemistä.

Hyvinvoiva huipputiimi -verkkovalmennus on vastaukseni tähän tarpeeseen. Kurssi pohjaa tutkittuun työ- ja organisaatiopsykologiseen tietoon, mutta osioihin on tiivistetty olennaisen niin, että kurssi on kompakti. Kuusiosaisen valmennuksen yhteen sitovana viitekehyksenä toimii resilienssin eli muutoskykyisyyden kehittäminen. Kurssilla otetaan huomioon myös palautuminen erityisesti hermoston näkökulmasta. Verkkokurssi sisältää lyhyitä luentovideoita, tietotekstejä ja käytännön harjoituksia, jolla sidotaan opittua työpaikan toimintakulttuuriin. Pääosassa ovat laadukasta työn tekemistä tukevat käytänteet ja taidot, joita työpaikalla olisi hyvä oppia johtamaan, pohtimaan ja harjoittelemaan. Valmennuksen sisällöstä voit lukea lisää täältä: https://finnishwellbeing.com/palvelut/tiimivalmennus-verkossa-huipputiimi/

Eri työntekijät odottavat valmennukselta todennäköisesti eri asioita. Toinen janoaa tietoa ja on innoissaan, toinen pitää ehkä välttämättömänä pahana. Tämän vuoksi kurssimateriaali on jaoteltu perusosaan sekä lisämateriaaliin niille, jotka haluavat perehtyä vielä lisää tai tukea omaa työhyvinvointiaan enemmän.

Työnohjaajan työssäni huomaan, miten valtava merkitys tunne- ja vuorovaikutustaidoilla on asiakkaideni työssä jakamiselle. Monilla työnohjausasiakkaillani on haastava työnkuva ja haastavia asiakkaita. Ennen ensimmäistä työnohjaustapaamistamme saatan miettiä, että mikä uutta asiakastani mahtaa työssään hiertää eniten ja mistä hän mahtaa haluta keskustella. Todella usein olen yllättynyt siitä, että paineisesta työnkuvista tai vaikeista asiakastapauksista ei usein puhuta sanaakaan. Monesti työn voimavaroja vieväksi tekijäksi koetaan omat työkaverit.

Työnpaikan ilmapiiri on monesti aliarvostettu asia. Ajatellaan ehkä, että ei tässä nyt ole aikaa pohtia mitään vuorovaikutustaitoja tai ottaa kenenkään tunteita huomioon, kun on kiire tehdä oikeita töitä. Vaikka elämme modernissa maailmassa, hermostomme reagoi samoin kuin muinaisella ihmisellä vaara- ja uhkatilanteessa. Nykyään olemme monesti itse itsemme uhka, sillä tunteemme, ajatuksemme tai tulkintamme saattavat käynnistää stressireaktion.  Voi olla, että työpaikoilla ei ole riittävästi kokemusta tai tietoa siitä, että mikään aivojen etuotsalohkon hienouksista (mm. ongelmanratkaisukyky, luovuus) ei ole kovin hyvin käytössä, ellei ihminen koe olevansa turvassa. Tämän vuoksi tunne- ja vuorovaikutustaitoihin ja psykologiseen turvallisuuteen huomion kiinnittäminen on olennaisen tärkeää myös aikaansaamisen ja tuottavuuden kannalta.

Työpaikoilla voidaan helposti myös ajatella, että kyllähän ihmisellä täytyy olla omasta takaa muutoskykyisyyttä eli resilienssiä. Kuitenkin, ihminen on vuosituhansien kuluessa rakentunut hyvin muutosvastaiseksi, sillä muutokset aktivoivat samoja aivoalueita kuin kipu. Muutokset ovat kuitenkin arkipäivää modernissa maailmassa, ja niiden kanssa on nyt vain opittava tulemaan toimeen. Muinaisella koneistolla nykyajassa -teema kulkeekin sisäänrakennettuna läpi valmennuksen.

Yhteinen valmennusmatka on rakennettu riittävän pitkäksi mutta helppokulkuiseksi. Muutos liittyy aina ymmärrykseen. Olisi oltava riittävästi malttia ja rauhaa viipyillä tärkeiden asioiden äärellä, koska vain sellaista voi muuttaa itsessään tai toimintakulttuurissa, mitä voi aidosti ymmärtää.

Tervetuloa lukemaan blogia myös ensi viikolla. Silloin Huipputiimin kivijalkaa rakentamassa -sarjassa käsitellään säätelykykyisyyttä.

Hyvinvoiva huipputiimi -verkkovalmennuksen on rakentanut KM, erityisluokanopettaja, psykologian aineenopettaja, voimavarakeskeinen työnohjaaja ja palautumisvalmentaja Maria Marttila. Marian pitkä kokemus esimiehen työstä näkyy valmennuksessa käytännöllisyytenä ja konkreettisuutena.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.