Palautumisen sietämätön vaikeus

 

Skannaamme jatkuvasti automaattisesti ympäristöämme, ja mietimme, onko nyt joku hätä, pitääkö nyt virittäytyä johonkin? Tämä virittäytyminen käy itsestään. Uskomuksemme siitä, mihin kaikkeen pitää riittää vaikuttaa suuresti siihen, onko kehomme ja mielemme jatkuvassa valmiustilassa.

Ylivireystila eli tuttavallisemmin stressi ei ole pelkästään huono juttu, sitä tarvitaan aikaansaamiseen. Ylivireystilassa ollaan kuitenkin myös aina, kun pelkästään ajatellaan tai tulkitaan, että nyt on hätä. Jo ajatus riittää siihen, että keho valmistautuu hormonivyöryllä toimintaan.

Vaikka makoilisimme riippumatossa ja näyttäisimme ulospäin rentoutuneilta, voivat verenpaine ja syke silti olla korkealla ajatusten aikaansaamien stressihormonien jyllätessä kehossa. Pitkittyneen stressin seurauksena kehossa voi kyteä matala-asteinen tulehdus, eikä palautumista pääse tapahtumaan. Mitä tapahtuu mielessä, tapahtuu myös kehossa. Jos emme pysty rauhoittamaan pauhaavaa ja vaativaa mieltä, olemme ylivireystilassa, vaikka ulkopuolinen tarkkailija voisi luulla toisin.

Virittäytyminen käy siis itsestään. Palautuminen on kuitenkin haastavampaa, ja vaatii aikaa, ennakoitavuutta ja rakennetta. Palautumisvaje tuottaa lopulta riskin uupumiselle.

Jos emme ikinä haasta riittämiseen, kelpaamiseen ja suorittamiseen liittyviä ajatusmallejamme, voiko mikään määrä hengitysharjoituksia ja rentouttavia harjoituksia lopulta kompensoida palautumisvajetta? Miten mielelle voisi edes viestiä, että kelpaa, riittää ja on turvassa?

Toisaalta on ymmärrettävää ja inhimillistä, että niin moni meistä yrittää hallita elämän epävarmuuden ja sattumanvaraisuuden aikaansaamaa ahdistusta  yrittämällä hallita ja kontrolloida vähän kaikkea. Finnish Wellbeingin palautumisvalmentajien suuri kysymys onkin ollut, miten voisi auttaa asiakkaita tuomaan turvaa omien myrskyjen keskelle.

Vastaukseksi tähän olemme kehittäneet Oma Melodia -verkkokurssin.

Kurssiin sisältyy kolme tunnin mittaista liikesarjavideota, joiden kehoa ja mieltä rentouttavien rauhallisten lattialla tehtävien harjoitteiden avulla tuetaan palautumista ja elpymistä. Kurssiin sisältyy myös 12 erillistä keskittymis-, rentoutumis- tai mielikuvaharjoitetta. Lisäksi kurssiin sisältyy työkirja sekä korttisarja, jonka tehtävien avulla pysähdytään oman itsen ja omien ajatusten äärelle. Sekä kehollisen että omiin ajatuksiin liittyvien harjoitteiden voima avautuu vasta kokemisen ja tekemisen, joskus heittäytymisenkin kautta.

Tämän verkkokurssin työkirjan ja virtuaalisen korttipakan kysymykset ja tehtävät antavat mahdollisuuden pysähtyä omien ajatusten äärelle yhä uudelleen. Sitkeästi, tutkiskellen. Lempeydellä, viivytellen. Samojenkin korttien ajatukset voivat avauta itselle eri tavoin päivästä ja tilanteesta riippuen.

Omien uskomusten muuttamien ei todellakaan käy käden käänteessä. Ajatusten ja omien totena pitämien asioiden haastamisen harjoittelussa tarvitaan sensitiivisyyttä, aikaa ja ennen kaikkea omaa halua ajatusten tutkimiseen. Myös hyväksyntä on tärkeää. Jos havahtuu siihen, että on vuosikaudet elellyt elämäänsä jonkun itselle haitallisen uskomuksen varassa, voi puhella itselleen esimerkiksi seuraavan kaltaisesti: “Ei toisaalta ihmekään, että minulle on muodostunut tällainen uskomus, olen ehkä tarvinnut sitä selviytymiskeinoksi elämän kuluessa. Nyt kuitenkin huomaan, että uskomus ei tue hyvinvointiani ja saa aikaan hankalia tilanteita. Voisinko tietoisesti tuoda uskomukseni rinnalle jonkun rakentavamman uskomuksen ja harjoitella toimimaan myös tämän uuden uskomuksen mukaisesti tiedostaen kuitenkin sen, että uuden opettelu vaatii paljon aikaa ja toistoja sekä sen, että stressaavassa tilanteessa palaan kuitenkin helposti toimimaan vanhan tutun uskomuksen mukaisesti?”

Oma Melodia -verkkokurssi tarjoaa siis konkreettisia palautumisen keinoja sekä keholle ja mielelle. Tämän lisäksi juurisyytä tekemisen ja touhottamisen takana tutkaillaan ja haastetaan lempeästi.

Haluaisitko mukaan palautumismatkalle? Voit lukea lisää Oma Melodia -verkkokurssistamme tästä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.