Restoratiivinen liike palautumisen ja stressinhallinnan tukena

Yksi hyvinvoinnin edellytyksistä on se, että voin ja osaan olla kotona omassa kehossani.

Voimme oppia olemaan ja palautumaan kehollisen harjoittelun avulla ja sitä kautta saavuttaa tasapainoisempaa elämää. Erinomainen keino tähän on restoratiivinen liikeharjoitus sekä liikkeitä tukevat hengitys-, läsnäolo-, ja tarkkaavaisuusharjoitukset. Kerron tarkemmin, mitä restoratiivinen harjoittelu on ja miten se tukee palautumista ja stressinhallintaa.

Restoratiivinen liike on dynaamisen liikkeen vastakohta.

Restoratiivisen likkeen avulla huolletaan kehoa palautumaan paremmin. Restoratiivinen liike on parantava ja stressiä ennaltaehkäisevä. Liike vie syvälle rentouteen ja tarjoaa keholle mahdollisuuden lepoon ja palautumiseen.

Harjoituksessa keho aktivoidaan lempeästi parasympaattisen hermoston puolelle. Samalla opetellaan kykyä päästää irti, olla läsnä hetkessä ja opetetaan aivoja palautumaan. Elvytetään mahdollisesti stressiä kokenutta itseä voimaan paremmin.

Tekniikat poistavat lihasjännitystä, vaikuttavat verenpaineeseen, sykkeeseen hengityselimistön toimintaan, ruuansulatukseen ja moniin hormonaalisiin ja hermostollisten tapahtumaketjuihin. Restoratiivinen harjoittelu voi myös vapauttaa selän, hartioiden ja niskan jäykkyyttä, vahvistaa polvia, parantaa ryhtiä, auttaa rintakehän liikkuvuuteen sekä palauttaa tasapainoa.

Restoratiivista liikettä autetaan usein välineillä, kuten hihnat, bolsterit, viltit ja blokit. Välineet auttavat kehoa rentoutumaan ja laskeutumaan asentoihin. Harjoittelu soveltuu ihan kaikille kunnosta tai lähtötasosta riippumatta. Harjoituksista tarjotaan erilaisia variaatioita, joista voi valita kyseiseen hetkeen sopivan. Liikettä tukevat välineet voi myös korvata arkisilla asioilla, joita löytyy jokaisen kodista. Välineiksi sopivat huivit, vilttirullat, paksut kirjat yms.

Palautumisen ja stressinhallinnan apu

Stressi ei ole abstrakti käsite, vaan tiettyjen biologisten lainalaisuuksien mukaan toimiva hormonien ja hermostollisten reaktioiden tapahtumaketju. Ketjuun voi puuttua, kun tietää, mitä tekee.

Vaikka stressi ei ole vain ja ainoastaan huono asia, on todettava, että mikään kroppa ei kestä jatkuvaa negatiivista stressikierrettä. Restoratiivinen harjoittelu voi auttaa katkaisemaan kierteen. Meillä on mahdollisuus vaikuttaa asiaan itse aktiivisesti.

Toisaalta restoratiivinen harjoittelu myös auttaa meitä ylläpitämään hyvinvointiamme ulkopuolisista vastoinkäymisistä huolimatta ja toimia vastapainona dynaamiselle ja liikkuvammalle harjoittelulle.

Viisas, viisas keho

Ihmisen keho on ihmeellisen viisas, ja palautumiseen ja stressiin voi vaikuttaa alhaalta ylöspäin, kehon kautta mieleen. Siitä syystä keholliset harjoitukset (meditaatio, hengitys, liikkeet) ovat hyvin tehokkaita stressin lievittäjiä. Kun opetamme ja koulutamme kehoa toimimaan parasympaattiselle puolella, oppimisketjun tuloksena on helpompi ja sujuvampi palautuminen. Eli saavutamme tilan, jossa palautuminen tapahtuu pienemmillä ponnisteluilla ja osittain jopa automatisoituu. Kun kehoni on rentoutunut ja palautunut, niin aivoni saavat viestin: ”Olen rento”.

Kokemuksia

Huomaan säännöllisen restoratiivisen harjoittelun hyödyt melko nopeasti rauhoittuneessa mielessä. Lisäksi harjoittelu on kehittänyt joustavuutta ja liikkuvuutta. Harjoittelu auttaa myös elimistöä toipumaan pitkistä istumisista ja tietokoneen äärellä vietetyistä sessioista. Olen tietoisempi hengityksestäni, annan sille huomiota ja syvennän sitä tietoisesti. Olen myös oppinut pysäyttämään mielen liikettä ja hiljentymään hengityksen äärelle.

Asiakkaat toteavat usein jo ensimmäisen harjoituksen jälkeen, että olo on seesteisempi, rauhoittuneempi ja että heidän on helpompi olla.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.